top of page

 OESTERS

Er bestaan veel verschillende soorten oesters. Vaak krijgen ze benamingen van de streek waar ze gevonden of gekweekt worden. Wat extra info over de meest gegeten oesters in onze omgeving:

Over platte en creuse

Hoewel er veel verschillende soorten oesters bestaan, kan je hen opdelen in 2 groepen: de platte oester 

(Ostrea dulis) (zie foto) en de creuse 

(Crassostrea gigas) of kromme oester. In Frankrijk wordt de platte oester ook Belon genoemd.

 

Beide oesters verschillen sterk van elkaar; niet alleen in vorm maar ook in smaak. De platte oester is ook duurder doordat deze zich moeilijker voortplant. Waar de platte oester er zes jaar over doet om een mooie grootte te bereiken, doet de creuse hier slechts drie jaar over.

 

Ook de grootte van de oester wordt anders beschreven bij de platte dan bij creuse oester.

Over Zeeuwse oesters

In Nederland worden alleen oesters gekweekt in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De temperatuur, het zoutgehalte, de bodemgesteldheid, de beschutte ligging en zuiverheid van het zeewater maken deze plaatsen de perfecte plekken om oesters te kweken. 

 

Zeeuwse platte 

De oorspronkelijke oester uit Zeeland wordt ook wel Zeeuwse platte genoemd. Omwille van hun schaarste worden platte oesters vaak ingevoerd uit Ierland, Engeland en Denemarken om dan in de eigen oesterputten in te burgeren en dan de naam Zeeuwse platte te krijgen.

De Zeeuwse platte heeft een zeer verfijnde smaak die bijzonder intens is. Het zachtzilte schone water van de Oosterschelde zorgt ervoor dat de smaak van de Zeeuwse oester over de hele wereld geroemd wordt. Ook de mosselteelt vaart wel bij de Oosterschelde! 

 

Zeeuwse creuse 

De creuse (zie foto hierboven) wordt ook wel eens bolle, holle, wilde of Japanse oester genoemd. De schelp is dieper en grilliger van vorm. Deze oester heeft een zilte, soms licht romige smaak. 

Rijke voeding

Gezond

Een Oosterschelde-oester is supergezond rijk aan voedingstoffen en bestaat uit:

83 % water

9    % eiwit

4.8 % koolhydraten

1.2 % vet

vitaminen A, B1 (veel!) B2, nicotinamide,biotine,en B12

mineralen: calcium,magnesium, zink,ijzer, jodium en fosfor

​

Ongezond

Ondanks de rijkdom aan voedingstoffen kan een oester ook ongezond zijn! Een oester filtert wel 90 liter water per uur en neemt dan ook de rommel op, die fabrieken en scheepvaart in het water gooien. En een teveel aan zware metalen en olieresten, maakt de oester niet lekkerder en zeker niet gezonder! In de Oosterschelde hoef je hier niet bang voor te zijn. Dagelijks wordt de waterkwaliteit gecheckt door de professionele oesterkwekers, die voor hun brood ook afhankelijk zijn van onvervuild, schoon water!  

 

 

bottom of page