top of page

OESTERS RAPEN

Oesters rapen doe je goed voorbereid en met de juiste kennis en materiaal. Niet voor niets leg ik je voorafgaand aan de Oesterscheldetour eerst kort uit hoe je dat doet! 

Wat neem je van thuis mee als je gaat rapen?
Wat moet je weten over
het rapen van oesters?

Je kunt oesters ook op slippers en met je blote handen rapen, maar dan hou je wel een paar flinke japen over. Messcherp zijn de randen! Vandaar de volgende lijst met attributen die niet mogen ontbreken bij je raaptocht!

 • Werkhandschoenen of beter nog, slagershandschoenen (die tegen water kunnen)

 • Waterdichte laarzen of stevige schoenen

 • Een schroevendraaier of klein breekijzer

 • Een hamer

 • Een emmer of koelbox

 • Een oestermes (recht uit het water zijn ze echt het lekkerst!)

 • Warme kleding en een droog setje Je weet maar nooit :-)

 • Een theedoek en een handdoek

Ok, oesters rapen is geen raketwetenschap, maar er zijn wel een paar dingen die je moet weten over de oesters die je raapt.

 1. Zorg ervoor dat je gaat rapen op een mooie schone plek. Olie op het water of zwarte modder op de bodem is meestal geen goed nieuws voor de kwaliteit van de oester. Dichtbij een haven of een industriegebied gaan rapen, raad ik je ook af.

 2. Raap de kleinere exemplaren (ca. 8-10 cm lengte) om rauw te eten en de grotere (>20 cm) om te stomen of te gratineren. Groter dan 20 centimeter zijn er ook, maar die krijg je alleen open als je veel naar de sportschool gaat.

 3. Raap bij voorkeur oesters die bij laag water net boven het water uitkomen. Ze hebben dan het meest verse water in zich en blijven langer op smaak.

 4. Raap in de regel wanneer de r in de maand is (september t/m april). In de zomer of bij een erg warm voorjaar loop je de kans dat oesters melkachtig zaadvocht produceren. Niet lekker!

 5. Raap alleen wat je op denkt te gaan eten. Je mag 10 kilo meenemen maar waarom zou je, als je de helft later toch gaat weggooien?

 6. Geef vogels de kans om oesters op te peuzelen. Verlaat de oesterbank ruim voordat het weer hoog water is en laat er een paar opengemaakt achter, voordat je weggaat.

 7. Krabbetjes die eruit kruipen, open of gebroken oesters, oesters met een rare vorm, een stinkend exemplaar of eentje onder de zeepokken... Onze ogen en neus zijn onze beste zintuigen! Als je het niet vertrouwt, niet opeten. Dat is mijn advies. 

 8. Raap alleen op plekken waar je mag rapen! Waar je niet mag rapen is om verstoring van vogels te voorkomen. Daarmee geven we ze bij laag water de tijd om te foerageren. Rapen mag ook alleen langs de dijkvoet in de toegankelijke gebieden. Je mag dus niet het slik of de zandplaten op om naar een oesterbed te lopen. Op de site van Het Nationaal Park De Oosterschelde vind je de plekken waar je geen boze oesterkwekers achter je aankrijgt!

 9. Laat je goed informeren over vervuilde oesters en parasieten. Ben je net tot oesterkoning(in) gekroond, worden je gasten doodziek , omdat jij niet gegoogled hebt op een aanwezig virus of vervuiling.  Voordat je gaat rapen, oriënteer je op internet!

 10. Het allerbeste advies. Ga met mij rapen, dan gaat er echt niks mis!

bottom of page